Ett kulturellt utbyte för hela familjen

Varje år välkomnar vi utbytesstudenter i åldern 15-18 år från hela världen till Sverige. De anländer i augusti lagom till skolstart och återvänder hem i början av juli, knappt ett år senare. Under tiden i Sverige tar studenterna del av en svensk vardag, bor i värdfamilj och studerar på gymnasiet.

Genom att vara värdfamilj öppnar ni upp ert hem för ett kulturell utbyte. Ni får möjlighet att lära er om en ny kultur, samtidigt som ni delar med er av era egna traditioner, värderingar och kultur för en ung människa från ett annat land. Barn i familjen brukar ofta tycka om att vara ambassadörer för sin kultur och introducerar sitt nya syskon till lokala seder och traditioner. Allt från att förbereda middagen, till sightseeing och att fira nationella helgdagar. Som värdfamilj ser ni Sverige genom utbytesstudentens ögon och upplever den svenska kulturen och livsstilen på ett nytt sätt! Ni får dessutom den fantastiska möjligheten att se en ung människa växa samtidigt som dörrar öppnas till en större värld. Vi välkomnar alla typer av familjekonstellationer till att bli värdfamilj till våra utbytesstudenter.

Visst låter det som en spännande möjlighet för er familj att växa!

Vill du bli värdfamilj under läsåret 2024-2025? Skicka in en intresseanmälan via länken högst upp på sidan!

Presentation1

Möt våra värdfamiljer

Det är många som har varit värdfamilj genom oss under åren. Hör några av dem berätta om sina upplevelser!

Möt våra värdfamiljer
Host Familiy 26

Möt våra utbytesstudenter

I augusti 2024 kommer utbytesstudenter från hela världen till Sverige. Vill du bli värdfamilj till någon av dem?

Möt våra utbytesstudenter

Så här blir du värdfamilj med AFS

STEP1

Ta kontakt

Här får du reda på varför värdfamiljer är så viktiga för AFS samt hur ansökningsprocessen ser ut. Vi har en grundlig ansökningsprocess för att vi ska kunna göra en bra matchning mellan familj och student.

STEP2_HF

Hembesök

Vi har goda rutiner för att hitta värdfamiljer och ett hembesök är en viktig del. Det handlar mer om att hitta ‘rätt’ familj än att hitta en ‘perfekt’ familj.

STEP3

Förberedelser

Ni får förberedande material inför studentens ankomst, utbildning under året, och har kontakt med både volontärer och kontorspersonal utmed hela värdfamiljskapet.

STEP4_HF

Välkomna er nya familjemedlem

Upplev #AFSeffect tillsammans med er nya familjemedlem. Dela er vardag och skapa minnen för livet!

Vanliga frågor om att vara värdfamilj

En värdfamilj är en familj eller person som ideellt tar emot en internationell utbytesstudent i sitt hem under fem eller tio månader. Utbytesstudenterna är i åldrarna 15-18 år som under sitt år i Sverige går i en gymnasieskolan någonstans i Sverige samtidigt som de blir del av en familj och dess vardag. Tillsammans upplever ni både vardagsrutiner och helger och högtider. Fredagstacos, fika hos mormor, promenaden i skogen, storstädningen…Allt detta är viktiga komponenter i ett utbyte. Som värdfamilj fortsätter man med andra ord leva sitt liv som vanligt, men med en extra person i familjen under ett års tid!

En värdfamilj kan vara ung som gammal, med eller utan barn, samkönade eller heterosexuella par. Vi välkomnar alla att bli värdfamiljer – det visar på Sveriges mångfald!

Host Familiy 2

Global Family Survey - vad säger 3000 andra AFS-familjer?

Rapporten ”Global Families, Global Impact” från AFS Intercultural Programs utforskar erfarenheterna hos värdfamiljer som deltar i internationella ungdomsutbyten. Genom en storskalig global undersökning riktad till några av dessa tidigare AFS-värdfamiljer, syftar denna studie till att förstå effekten av värdskap på familjer, vilket bidrar till den begränsade existerande forskningen fokuserad på värdfamiljer.

Den globala värdfamiljeundersökningen genomfördes från april till december 2023 och samlade in svar från över 3 000 familjer världen över som var värdfamiljer till för AFS-utbytesstudenter. Onlineenkäten, som erbjuds på 12 språk, inkluderade 34 frågor om demografi, värdfamiljsupplevelsen, kontakter med utbytesstudenten efter utbytet och fortsatt engagemang med AFS. Undersökningen uppnådde en robust svarsfrekvens, med betydande deltagande från länder med stor AFS-aktivitet.

  • Undersökningen visade att värdfamiljer anser att de främsta fördelarna med värdskapet är kulturellt lärande och utbyte (76 %), kulturellt utbyte (60 %) och utvidgningen av familjen (58 %).
  • Värdsyskon vinner avsevärt på värdupplevelsen, där 62 % av de tillfrågade noterar ökad nyfikenhet och möjlighet att lära sig om olika kulturer och språk. Dessutom rapporterade 59 % att de bildade livslånga band, och många värdsyskon utvecklade viktiga social-emotionella färdigheter som kommunikation (48 %).
  • Värdskap främjar globalt medborgarskap och personlig tillväxt för alla familjemedlemmar. Värdfamiljer rapporterade förbättrad anpassningsförmåga, öppenhet, värdesättande av olikheter och empati. Dessa förbättringar är i linje med AFS:s utbildningsramverk och lyfter fram den transformativa potentialen hos värdupplevelsen.
  • Familjer som förblir engagerade i AFS efter sin första värdupplevelse rapporterar högre nivåer av personlig tillväxt och utveckling. Fortsatt engagemang med AFS, vare sig genom frivilligarbete eller värdskap flera gånger, förbättrar de långsiktiga fördelarna med värdupplevelsen.
Ladda ner rapporten
Copy of DSC_0388

Bli värdfamilj i 10, 5 eller 3 månader!

  • 10,5 månader: Ni är värdfamilj under hela tiden studenten är i Sverige
  • 5 månader: Ni är värdfamilj under ena halvan av studentens utbytesår i Sverige
  • 3 månader: Ni är värdfamilj under den första delen av utbytesåret

Ett starkt nätverk står bakom varje upplevelse

Som värdfamilj med AFS blir ni en del av ett stort nätverk av volontärer- både lokalt och nationellt. Nätverket arrangerar sociala arrangemang och finns redo att ge råd och stöd till både värdfamilj och utbytesstudent.
EDUCATION

Erfarna lokala AFS-volontärer och personal på vårt nationella kontor förbereder er familj så att ni vet både vilka glädjeämnen och vilka utmaningar som kan uppstå under utbytet.

alarmclock

Vi har en jourtelefon som går att nå 24 timmar om dygnet om det skulle uppstå allvarliga, akuta problem.

support

Utbildade och erfarna volontärer stöttar er familj och er utbytesstudents interkulturella lärandeprocess genom hela upplevelsen, för att göra den så meningsfull som möjligt.

anchor

Våra volontärer och anställda ger er stöd genom hela upplevelsen.

Skicka in din intresseanmälan

Är du redo? Gör en intresseanmälan för att påbörja din familjs resa mot att bli värdfamilj!

Gör en intresseanmälan