Varför välja AFS?

Det finns många kommersiella företag på marknaden som erbjuder utbytesår, varför ska jag välja AFS?
adventure-ball-shaped-blur-346885

Organisationen

 • AFS är en icke-vinstdrivande, frivilligbaserad organisation sedan starten 1914
 • Verksamma i Sverige sedan 1947
 • Längst erfarenhet på marknaden
 • Världens största utbytesorganisation med verksamhet i över 60 länder
 • Värdfamiljerna får inte betalt
Visual assets square model sending (4)

Programpaketet

 • Flygbiljetter
 • 5 programläger på helårsprogramen
 • AFS sjuk- och olycksfallsförsäkring
 • Resande till USA önskar ankomstflygplats och region
 • Noggran matchning av värdfamilj
 • Utbildad kontakperson och support
 • Utbildningstillfällen i interkulturell kommunikation och lärande
 • Stöd i visumprocessen
Groups and Activities 3

Stödet

 • Helårsstöd av din utbildade kontaktperson
 • Umgås, utför aktiviteter och få stöd via ditt lokala AFS-nätverk
 • Hjälp och stöd vid utmaningar kring ex. skola eller värdfamilj
 • Utbildad support på AFS-kontoret
 • Kris- och jourtelefon 24/7

Våra olika program

Att delta i ett AFS-program ger dig en unik erfarenhet och samtidigt en upplevelse som fortsätter hela livet. AFS har egen verksamhet i mer än 60 länder, som t.ex. Japan, Kina, Filippinerna, Indonesien, Sydafrika, Italien, Frankrike, Belgien, Costa Rica, USA, Chile, Argentina och Brasilien.

Våra program ska lägga grunden för global förståelse och engagemang hos deltagarna. Därför fokuserar vi på interkulturellt lärande. Erfarenheter på plats kombineras med strukturerad reflektion kring kulturella skillnader, bland annat under de flertal läger som sker under ett utbytesår.

Ta chansen och bli en global medborgare du också!

AFS erbjuder skolårsprogram till mer än 60 länder världen över. Du som är mellan 15 och 18 år gammal kan delta i ett skolårsprogram där du bor i värdfamilj och går i skolan i ett annat land under ca. 10 månader.

Ansökningsprocessen

STEP1

Att påbörja en ansökan

Det går fort att påbörja en ansökan. Genom en kort telefonintervju får vi en övergripande bild av dig, din motivation och ditt intresse. Med det som utgångspunkt kan vi gå vidare i ansökningsprocessen.

STEP2_ST

Ansökan online och hemintervju

Nästa steg är att fylla i en ansökan online. När du har påbörjat den kommer du kontaktas av en volontär för att boka in en hemintervju. Här får du möjlighet att ställa frågor och få mer informaiton samtidigt som vi lär känna dig.

STEP3

Antagning och förberedelser

Baserat på intervjuer och online-ansökan, avgörs din antagning till AFS program. Några månader innan avresa deltar du på ett obligatoriskt förberedelseläger som är inkluderat i deltagaravgiften.

STEP4_ST

Hoppa på flyget och möt världen!

Engagerade volontärer, värdfamiljer och AFS personal är redo att göra ditt utbyte till en oförglömlig upplevelse. Under hela vistelsen har du nära kontakt och uppföljning med AFS, genom en egen kontaktperson samt support och stöd från lokala nätverk och kontor.

Öppna upp din värld för nya möjligheter

Vad är #AFSeffect?
STU_GLOBAL

Bli en global medborgare

Bo med en ny familj i ett annat land. Upplev nya traditioner. Ta dig tid att uppskatta, värdera och fördjupa dina perspektiv och insikter om andra kulturer, religioner och viktiga världsfrågor.

STU_CHANGE

Skapa förändring

Öppna dina sinnen för ett nytt sätt att se på världen och hjälp andra att se världen på sättet du upplever den. Bygg broar mellan kulturer genom att skapa livslång vänskap.

STU_FLUENT

Lär dig ett nytt språk flytande

Gå i en ny skola, lär dig ett nytt språk och hitta sätt att knyta an till folk från andra kulturer och bakgrunder – kompetenser du kommer att ta med dig hem och använda under en livstid.

STU_YOU

Se nya möjligheter

Upptäck nya saker om dig själv och din plats i världen. Lär dig att vända utmanande situationer till värdefulla möjligheter för att växa och mogna som person.

Sök bland våra destinationer!

Se vilka destinationer du kan välja på!

Bloggar & berättelser

Bloggar och berättelser från tidigare utbytesstudenter

Vanliga frågor om utbytestudier

AFS har verksamhet i över 60 länder världen över. AFS verksamhet globalt har påverkats under, och i efterdyningarna av pandemin. Hösten 2022 samarbetar vi med följande länder: Argentina, Brasilien, Kanada, Chile, Kina, Colombia, Costa Rica, Ecuador, HongKong,Spanien, Frankrike, Tyskland, Ghana, Ungern, Italien, Mexiko, Nederländerna, Ryssland, Schweiz, Thailand och USA. Är du intresserad av något annat land, hör av dig, så kanske vi kan ordna med det ändå!

Om AFS värdfamiljer

Det varierar från land till land. Det är i första hand AFS volontärer som ansvarar för att söka värdfamiljer. Volontärerna stöttas administrativt och med marknadsföring av AFS personal. I många länder är skolan den främsta kanalen för att få värdfamiljer. Volontärer och personal arbetar t.ex. också med sociala medier, presentationer, möten, broschyrer, annonser och lokalpress för att sprida information. Många värdfamiljer har blivit rekommenderat av andra familjer.

AFS och COVID-19

Ja vi fortsätter som planerat, både för avresor våren och våren 2022. Vi har även studenter på utbyte innevarande skolår.