Öppna upp din värld för nya möjligheter

Vad är #AFSeffect? Att delta i ett AFS-program ger dig en unik erfarenhet och samtidigt en upplevelse som fortsätter hela livet. AFS har egen verksamhet i mer än 60 länder, som t.ex. Japan, Kina, Filippinerna, Indonesien, Sydafrika, Italien, Frankrike, Belgien, Costa Rica, USA, Chile, Argentina och Brasilien. Våra program lägger grunden för global förståelse och engagemang hos deltagarna. Därför fokuserar vi på interkulturellt lärande. Erfarenheter på plats kombineras med strukturerad reflektion kring kulturella skillnader, bland annat under de flertal läger som sker under ett utbytesår. Ta chansen och bli en global medborgare du också!
STU_GLOBAL

Bli en global medborgare

Bo med en ny familj i ett annat land. Upplev nya traditioner. Ta dig tid att uppskatta, värdera och fördjupa dina perspektiv och insikter om andra kulturer, religioner och viktiga världsfrågor.

STU_CHANGE

Skapa förändring

Öppna dina sinnen för ett nytt sätt att se på världen och hjälp andra att se världen på sättet du upplever den. Bygg broar mellan kulturer genom att skapa livslång vänskap.

STU_FLUENT

Lär dig ett nytt språk flytande

Gå i en ny skola, lär dig ett nytt språk och hitta sätt att knyta an till folk från andra kulturer och bakgrunder – kompetenser du kommer att ta med dig hem och använda under en livstid.

STU_YOU

Se nya möjligheter

Upptäck nya saker om dig själv och din plats i världen. Lär dig att vända utmanande situationer till värdefulla möjligheter för att växa och mogna som person.

Varför välja AFS?

Det finns många kommersiella företag på marknaden som erbjuder utbytesår, varför ska jag välja AFS?
adventure-ball-shaped-blur-346885

Organisationen

 • AFS är en icke-vinstdrivande, frivilligbaserad organisation som startade 1914
 • Verksamma i Sverige sedan 1947
 • Längst erfarenhet på marknaden
 • Världens största utbytesorganisation med verksamhet i över 60 länder
 • Värdfamiljerna får inte betalt
Visual assets square model sending (4)

Programpaketet

På helårsprogrammen ingår alltid:

 • Resor tur- och retur till värdlandet
 • Minst fyra programläger
 • AFS sjuk- och olycksfallsförsäkring
 • Utbildad kontaktperson och support
 • Utbildning i interkulturell kommunikation och lärande
Groups and Activities 3

Stödet

 • Helårsstöd av din utbildade kontaktperson
 • Umgås, utför aktiviteter och få stöd via ditt lokala AFS-nätverk
 • Hjälp och stöd vid utmaningar kring ex. skola eller värdfamilj
 • Utbildad support på AFS-kontoret
 • Kris- och jourtelefon 24/7

Sök bland våra destinationer!

Se vilka destinationer du kan välja på!

Stipendium

Sök ett stipenium hos oss! Du vet väl att du ofta även kan söka stipendium för utlandsstudier hos din kommun, länet och ibland via din skola?
Groups and Activities 26

AFS stipendiefond

AFS stipendieform innehåller öronmärkta stipendier för olika destinationer. Om du är i behov av ekonomiskt stöd för att åka på utbyte kan du ansöka om ett stipendium hos oss som täcker 5.000 – 25.000kr av programavgiften. Skicka ett mail till [email protected] med ämnesraden AFS Stipendiefond för att få tillgång till stipendieansökan. Den ses sedan över av AFS Sveriges stipendiekommitté. Sista ansökningsdag är 20 januari 2025. 

393726729_164135843440436_7459382772676190583_n

Stipendium för dig som vill till Asien

Just nu har vi ett stipendium att dela ut på 10.000 SEK till en ungdom som vill åka på utbyte till en av våra destinationer i Asien. Skicka ett mail till [email protected] med ämndesraden Asien10-tusen för mer information och instruktioner kring ansökan. Sista ansökningsdag är 20 januari 2024. 

titel_skolan_logga

Stipendium för studenter på Sunnerbogymnasiet i Ljungby

En kär AFS-volontär samlade på sin 70-års fest in pengar till ett AFS-stipendium på 20.000 SEK som ska gå till en elev på Sunnerbogymnasiet i Ljungby, där volontären själv bor. Är du intresserad fyller du i din ansökan som vanligt, men berättar att du vill söka stipendiet hos oss under telefonintervjun. Stipendiet går till en ungdom som vill till ett icke-engelskspråkigt land. Sista ansökningsdag är 20 januari 2025. 

Ansökningsprocessen

Tänk på att vi har ett begränsat antal platser till våra destinationer, det är däför viktigt att du kommer igång med din ansökan och uttrycker dina önskade destinationer tidigt i processen för att vi ska hjälpa dig säkra en plats. Har du svårt att välja bland våra många destinationer hjälper vi såklart dig att välja en destination som passar precis dig!
STEP1

Att påbörja en ansökan

Det går fort att göra en preliminär ansökan hos oss. Vi genomför även en kort telefonintervju för att få en övergripande bild av dig, din motivation och ditt intresse. Vi tar inte ut någon avgift för att du påbörjar din ansökan hos oss. Däremot har vi begränsat antal platser, så berätta gärna tidigt om dina önskade destinationer!

STEP2_ST

Ansökan online och hemintervju

När du har påbörjat din onlineansökan och haft din telefonintervju kommer du kontaktas av en volontär för att boka in en hemintervju. Här får du möjlighet att ställa frågor och få mer information samtidigt som vi lär känna dig.

STEP3

Reserverad plats och fakturering

När din preliminära ansökan och hembesöket är klart avgörs din antagning till AFS skolprogram. Vid godkänd ansökan blir du erbjuden en plats på vårt skolprogram.

STEP4_ST

Hoppa på flyget och möt världen!

Engagerade volontärer, värdfamiljer och AFS personal är redo att göra ditt utbyte till en oförglömlig upplevelse. Under hela vistelsen har du nära kontakt och uppföljning med AFS, genom en egen kontaktperson samt support och stöd från lokala nätverk och kontor.

Bloggar & berättelser

Bloggar och berättelser från tidigare utbytesstudenter

Vanliga frågor om utbytestudier

AFS har verksamhet i över 60 länder världen över. AFS verksamhet globalt har påverkats under, och i efterdyningarna av pandemin. Hösten 2022 samarbetar vi med följande länder: Argentina, Brasilien, Kanada, Chile, Kina, Colombia, Costa Rica, Ecuador, HongKong,Spanien, Frankrike, Tyskland, Ghana, Ungern, Italien, Mexiko, Nederländerna, Ryssland, Schweiz, Thailand och USA. Är du intresserad av något annat land, hör av dig, så kanske vi kan ordna med det ändå!

Om AFS värdfamiljer

Det varierar från land till land. Det är i första hand AFS volontärer som ansvarar för att söka värdfamiljer. Volontärerna stöttas administrativt och med marknadsföring av AFS personal. I många länder är skolan den främsta kanalen för att få värdfamiljer. Volontärer och personal arbetar t.ex. också med sociala medier, presentationer, möten, broschyrer, annonser och lokalpress för att sprida information. Många värdfamiljer har blivit rekommenderat av andra familjer.

 1. Lucas Gontijo, Switzerland

  Schweiz

  Sista ansökningsdag: 29 mars 2024 (sista dagen att skicka in din fullständiga ansökan till AFS) Ålder: mellan 16 Aug 2006 tom. 16 Mar 2009
 1. USA

  USA

  Kontakta oss snarast. Sista ansökningsdag: 1 april 2024 (sista dagen att skicka in din fullständiga ansökan till AFS)