Om du vill vara borta en kortare tid

finns sommarprogram med fokus på språk, kultur, hållbarhet eller teknik under 2-6 veckor.

Det finns även möjlighet att åka iväg en skoltermin och gå på gymnasiet

Våra olika program

Att delta i ett AFS-program ger dig en unik erfarenhet och samtidigt en upplevelse som fortsätter hela livet. AFS har egen verksamhet i mer än 60 länder, som t.ex. Japan, Kina, Filippinerna, Indonesien, Sydafrika, Italien, Frankrike, Belgien, Costa Rica, USA, Chile, Argentina och Brasilien.

Våra program ska lägga grunden för global förståelse och engagemang hos deltagarna. Därför fokuserar vi på interkulturellt lärande. Erfarenheter på plats kombineras med strukturerad reflektion kring kulturella skillnader, bland annat under de flertal läger som sker under ett utbytesår.

De program som listas nedan under Skolår och Kortprogram är de vi i dagsläget har platser till. Det finns dock alla möjligheter, så är du intresserad av något annat land, för både kortare program och hela skolår, kan du alltid kontakta oss med förfrågan samt för mer information. Ta en titt under fliken Länder i menyn för att se alla de länder vi samarbetar med. Lite längre ner på den här sidan kan du hitta kontaktuppgifter till tidigare utbytesstudenter, passa på att ställa dina frågor om utbyten och specifika regioner till dem.

Ta chansen och bli en global medborgare du också!

AFS erbjuder skolårsprogram till mer än 60 länder världen över. Du som är mellan 15 och 18 år gammal kan delta i ett skolårsprogram där du bor i värdfamilj och går i skolan i ett annat land under ca. 10 månader.

Sök bland våra destinationer!

Se runt bland destinationer du kan välja ifrån!

Öppna upp din värld för nya möjligheter

AFS interkulturella äventyr förändrar ditt liv för en lång, lång tid framöver! Vi kallar det #AFSeffect
STU_GLOBAL

Bli en global medborgare

Bo med en ny familj i ett annat land. Upplev nya traditioner. Ta dig tid att uppskatta, värdera och fördjupa dina perspektiv och insikter om andra kulturer, religioner och viktiga världsfrågor.

STU_CHANGE

Skapa förändring

Öppna dina sinnen för ett nytt sätt att se på världen och hjälp andra att se världen på sättet du upplever den. Bygg broar mellan kulturer genom att skapa livslång vänskap.

STU_FLUENT

Lär dig ett nytt språk flytande

Gå i en ny skola, lär dig ett nytt språk och hitta sätt att knyta an till folk från andra kulturer och bakgrunder – kompetenser du kommer att ta med dig hem och använda under en livstid.

STU_YOU

Se nya möjligheter

Upptäck nya saker om dig själv och din plats i världen. Lär dig att vända utmanande situationer till värdefulla möjligheter för att växa och mogna som person.

Frågor och svar

Värdfamiljer

Hur söker AFS värdfamiljer?

Det varierar från land till land. Det är i första hand AFS volontärer som ansvarar för att söka värdfamiljer. Volontärerna stöttas administrativt och med marknadsföring av AFS personal. I många länder är skolan den främsta kanalen för att få värdfamiljer. Volontärer och personal arbetar t.ex. också med sociala medier, presentationer, möten, broschyrer, annonser och lokalpress för att sprida information. Många värdfamiljer har blivit rekommenderat av andra familjer.

 

När får jag veta om jag har en värdfamilj?

Det pågår ett arbete året om för att söka värdfamiljer men många familjer fattar beslutet att ta emot en utbytesstudent först när ankomstdagen närmar sig. Därför får de flesta utbytesstudenter information om sin värdfamilj mellan 3 – 6 veckor innan avresa.

 

Vad händer när jag har fått en värdfamilj?

Så fort vi får uppgift om din värdfamilj mejlar vi dig kontaktuppgifter och mer information om familjen. Du kan då kontakta familjen direkt och börja lära känna dem.

 

Jag har hört att det finns något som kallas välkomstfamilj. Vad innebär det?

Det innebär att du inledningsvis bor hos en familj under en kortare tid och att du senare flyttar till en permanent familj. Är du placerad i en välkomstfamilj får du information om detta.

Varför finns det välkomstfamiljer?

Som organisation vill vi i första hand att en familj ska vara värdfamilj under ett skolår. Ibland kan dock en familj av olika skäl inte ta emot en utbytesstudent direkt vid ankomst och då får 2(2) du bo i en välkomstfamilj inledningsvis. I ett fåtal länder, som t ex Sverige, vill många familjer bara ta emot en kortare tid, och då accepterar vi välkomstfamiljer medan vi får klart en permanent familj.

 

Jag blev antagen för ett halvår sedan – varför har jag inte fått en värdfamilj ännu?

Det finns inget kösystem i tilldelningen av värdfamiljen. AFS personal och volontärer arbetar utifrån målsättningen att du och din värdfamilj ska passa bra ihop. Beroende på profilen på de värdfamiljer som ansöker och profiler på utbytesstudenterna dröjer det olika länge innan du får din familj. I flera fall, särskilt USA, tar det tid med administration och ibland saknas något dokument, t ex ett polisutdrag. Vi ger ingen information förrän både värdfamilj och skolplats är bekräftad enligt eventuella myndigheters krav i värdlandet.

Kom ihåg att även om det känns tyst pågår full aktivitet i ditt värdland, dagar, kvällar och helger!

 

Min son/dotter har fått en ny värdfamilj, kan vi få kontaktuppgifter/information om dem?

När vi har fått familjens ansökan från värdlandet skickar vi den så snart som möjligt.

 

Kan jag själv göra något för att hjälpa till i processen i att hitta en värdfamilj?

Om du är helt klar med din ansökan och fått ett slutgiltigt besked om godkännande har du redan gjort din del. Om du däremot har kompletteringar kvar, såsom att skicka in slutbetyg eller komplettera med vaccinationer, är det bra om du gör det så snart som möjligt. Det underlättar för våra volontärer med att få en bekräftad skolplats.

Hur nära inpå det bekräftade avresedatumet kan jag få besked om min värdfamilj?

Enligt våra deltagarvillkor, som är striktare än Konsumentverkets, ska du ha fått en placering tre veckor innan avresa.

För framför allt Nya Zeeland, Tyskland och USA kan placeringen ske nära inpå avresan.

Arbetet med att göra klart din placering fortgår även om du inte fått en värdfamilj tre veckor innan ditt avresedatum. Vi har alltid en individuell dialog kring de alternativ som finns i just ditt fall. Från AFS sida arbetar vi utifrån målsättningen att du ska genomföra ditt utbytesår.

Varför frågar AFS om jag vill bo hos en ensamstående förälder, samkönade par eller med en annan utbytesstudent?

AFS arbetar medvetet för att våra värdfamiljers ska spegla värdlandets olika familje-konstellationer och välkomnar alla typer av familjer. Det viktiga är att de är nyfikna på andra kulturer och vill ta emot en ny familjemedlem. Däremot är det så att eftersom begreppet familj för många fortfarande är detsamma som en kärnfamilj har vi som policy inom AFS att tillfråga dig och dina föräldrar även om du i intervjun angett att det går bra. Detsamma gäller för de tillfällen en familj vill ta emot två utbytesstudenter. Detta föreslås bara om AFS i värdlandet anser att det är lämpligt och vi väljer noga ut två ungdomar som bör passa ihop.

 

Inför avresan

Till USA, Tyskland och Nya Zeeland finns det ju två avresedatum. När får jag definitivt besked om vilket datum jag ska åka och hur hanteras ombokningskostnaden?

För Nya Zeeland och Tyskland bekräftas ditt definitiva avresedatum tre (3) veckor innan.

Från AFS i USA har vi besked den 30 juli, dvs. två (2) veckor innan det första avresedatumet.

AFS står för eventuella ombokningskostnader.

Jag ska till USA. När ska jag åka?

Det finns tre ankomstdatum till USA. 10 aug, 7 sep och ett i slutet av sep. Alla studenter som ska till USA ska boka biljett för att vara framme 10 aug kl 16:00. Sedan kan detta komma att ombokas.

Får man en värdfamilj innan 25 juli blir avresan antagligen 7 augusti. Blir man placerad i en familj efter den 25 juli, åker man den 28 augusti eller i mitten av september. För studenter som kommer åka på andra eller tredje avresedatum står AFS för ombokningskostnaden av flyg.

När får vi information om bokning av flyg?

Det kommer under april. Vi skickar alla uppgifter till Tranås resebyrå och de kommer att kontakta er med ett förslag på en flygbokning. (Detta skickas ut till alla godkända via post).

Vi fick information om flygbokning. Det står flygplats och datum men inte ankomsttid (flera länder utom USA – där gäller 16:00).

Om det inte står specifik ankomsttid angivet, spelar det ingen roll. Bara du anländer det datum som finns angivet (FRA föredrar dock ankomsttid 09 am – 18 pm).

Vad gäller vid avresan?

Inför din avresa kommer du få information om vad som gäller vid din ankomst i det landet du ska resa till (vi skickar ut ett avresebrev med information ca 2 veckor innan avresa).

Vad händer när jag kommer fram?

AFS volontärer i ditt värdland möter dig i ankomsthallen. I vissa länder är det ett utbildningsläger direkt vid ankomst, i andra åker man först till sin värdfamilj för att några veckor senare delta i ankomstlägret.

Hur kommer jag från ankomstflygplatsen till min värdfamilj?

AFS i värdlandet ansvarar för din inrikesresa. Beroende på land åker du vidare till din värdfamilj med buss, flyg eller tåg.

Hur mycket bagage kan jag ta med mig?

Kontrollera med det flygbolag du ska resa med, vanligen gäller dock max 20 kg för inrikesresor. Tänk också på att du ska själv kunna bära ditt bagage vid byten under resan.

Visumfrågor

Har du frågor kring ditt visum så vänd dig till ambassaden i första hand.

När får vi information om visumansökan? När kan vi börja ansöka om visum?

Information om visum kommer i slutet av april. Vi måste också invänta underlag från USA som brukar komma i maj. Ni kan börja visumansökan i maj.

Datumen i mitt visum till USA stämmer inte överens med datumen jag ska vara borta. Är det ett problem?

Nej, det är lugnt,  alla studenter som kommer till USA har samma datum på sina SEVIS och det går bra att anlända tidigare än det datum som står på blanketten.

Jag ska söka visum till ett land men saknar underlag från AFS, när skickar ni ut dem?

Vi skickar ut underlag så fort vi får det från våra partnerländer.

Exchange number

Det står att man ska fylla i ”exchange number” och ”school code” när man ska betala avgiften. Vad är det?

Du har valt ett annat alternativ i början (visum): Gå tillbaka och klicka i DS-2019, i stället för I-20.

Var ska jag betala SEVIS-avgiften?

Klicka på länken i ”Visuminstruktioner” du har fått på mejlen. Sedan Submit Form I‑901 and Fee Payment , därefter  Form DS‑2019

Vad är program-number?

Det står på DS-2019 underlaget du har fått på posten

Var är SEVIS-ID/nr?

Det står uppe i högra hörnet på DS-2019 underlaget du har fått på posten

Det står att man ska fylla i två till kontaktpersoner, som ej ska vara släkt. Vilka?

Robin Weber och Rosemary Vibar. Det går också bra att skriva i Annika Dessle

Jag behöver fylla i adress till skolan. Vad ska jag fylla i?

Fyll i AFS USA’s adress som står i ”Visuminstruktioner” (på mejlen)

Vad är ”bevis att man har medel att försörja sig”?

Brevet ni fick på posten till amerikanska ambassaden ”to whom it may concern”.

Jag söker visum till ett LAND, behöver jag skicka något mer?

Titta i Sending à Preparation à Visum à LAND och se om du kan hjälpa till, annars be dem mejla, Annika kan försöka se vad som saknas eller om vi har någon uppdatering från värdlandet (vissa länder söker certifikat åt student som sedan skickas till oss på kontoret, som de sedan behöver för att slutföra visumansökan i Sverige.

Hur gör jag med slutbetyg?

Min skola skriver inte ut betyg på engelska…Det går bra att översätta betygen själv (titta på Skolverkets hemsida), be sedan skolan stämpla och skriva under.

Försäkring

Bör man teckna tilläggsförsäkring? (sak- och ansvarsförsäkring)

Kolla med din hemförsäkring, du kanske inte behöver. Den AFS erbjuder är frivillig och billig (0.5 dollar per dag för första). Vi rekommenderar den, tex är den bra om man råkar förstöra något hos värdfamiljen.

När slutar försäkringen att gälla för vår son/dotter?

Stannar studenten tiden ut gäller försäkringen tills han eller hon har landat i Sverige. Om programmet begärs upphöra genom Program release och studenten stannar i landet, upphör AFS ansvar och försäkringen vid det datum som Program release begärs. Om programmet uppgör pga tidig hemresa vid sjukdom eller regelbrott, upphör försäkringen vid hemkomsten till Sverige, förutsatt att studenten åker direkt hem på anmodan.

Måste vi teckna ny försäkring då vi ska besöka vår dotter eller son?

Vi rekommenderar att ni lägger till en kort reseförsäkring. Tips: ERV

Vi ska teckna ny reseförsäkring då vi ska hälsa på, vi behöver veta vilken typ av försäkring AFS har?

AFS försäkring är en heltäckande olycksfalls- och sjukdomsförsäkring. Vissa saker ingår inte t ex ersättning för rutinundersökningar och för tillstånd eller symtom som funnits innan avresa. Den gäller inte stöld eller ansvar för skada på annans egendom eller person.

Hur får vi ersättning för utlägg?

Om det blir aktuellt att kräva ersättning, se till att ha en skriftlig undertecknad diagnos och beskrivning av behandling av behandlande läkare, skicka in alla kvitton till oss, skriv vad det gäller och ange kontonummer.

Går det att förlänga AFS-försäkring?

AFS försäkring går inte att förlänga.

Besöka

Hur gör vi om vi vill besöka vår son eller dotter i värdlandet?

Vi behöver kolla med berörda att det känns ok och att inte någon känner sig tvingad att ta emot er. Det ska också stämma med när i tiden ni vill komma, och hur anpassningen har gått för er ungdom. Börja med att maila tänkta datum, tider, destination och program för resan till oss, Annika, så kontaktar vi AFS-partnern i värdlandet, som kollar med värdfamiljen om det är OK. Man får inte besöka i mer än 10 dagar.

Efter programmet

Min dotter/son ska till USA. Vi vill gärna besöka henne efter programmet och jag undrar hur vi gör med visum? Kan man ha dubbla? J1/F1? Kan studenten stanna i värdlandet?

Vi behöver kontakta värdlandet i god tid. mejla informationen till Annika så hon kan kontakta vår AFS-partner. Dubbelkolla i handboken ”Welcome to… X” om det är möjligt att göra en ”Program Release” i det värdland som det gäller. Den innebär att ni övertar ansvaret fullt ut för ert barn från AFS,  och vi behöver därför er underskrift på detta dokument. För USA är det möjligt. Skicka in kopia på hemresebiljetten till Annika när det är godkänt. Fråga ambassaden. Man kan normalt stanna två månader efter att visumet har gått ut.

Vaccinationer och hälsa

Bråttom

Vi ska boka tid för hälsoundersökning, det är lite bråttom. Kan ni rekommendera vart vi ska gå? Vi bor i Stockholm.

Vi brukar rekommendera Cityakuten – de utför även TB-test och det går att få tid snabbt. Medicinskt hälsocentrum utför EJ TB-test, så den kan vara bra att undvika.

Varför ska vi komplettera med fler doser av vaccinationer? (USA)

Min son/dotter är fullt vaccinerad enligt det svenska vaccinationsprogrammet.

Det är skolorna i USA som kräver en ”booster” för alla vaccinationer. Där ska man ha tagit den sista dosen av TDAP (difteri, kikhosta, stelkramp) och MMR (mässling, påssjuka, röda hund) efter 11 års ålder men i Sverige är det 10 års ålder som gäller.

Vilken är den tredje?

Vi ska göra en hälsoundersökning och skriva ner alla vaccinationer för USA. Den tredje gäller Meningococker (meningitis), hjärnhinneinflammation

Är det verkligen nödvändigt?

Ja, det är nödvändigt.

Det står att vi ska göra ett TB-test på Health certificate. Är det nödvändigt?

Ja, det är nödvändigt, ni behöver också ringa in vilket test (manteux eller tine) det gäller och resultatet av testet

Men jag har redan vaccinerats. Det kommer visa positivt?

Det kan hända, då behöver du göra en röntgen.

Hitresta – värdfamiljer eller studenter i Sverige

Resor

När behövs godkännande vid resor?

Resa i Sverige med värdfamiljen: inget godkännande krävs

Resa med värdfamiljen i Norden: Under lov – OK. Om studenten missar skolan måste värdfamiljen höra med skolan om det är OK att missa ett par dagar.

Resa med skolan: inget godkännande behövs (ej kryssning).

Resa på egen hand inom Sverige: Om det är OK med värdfamiljen och de inte missar skolan behövs inget godkännande om de inte ska bo på vandrarhem, hotell, eller vara på någon festival.

Samma gäller för resa på egen hand i Norden och för resa på egen hand till andra länder.

Vår AFS-student i Sverige från USA vill resa i Europa efter skolans slut. Är det möjligt?

Det ska gå bra.  De ska ha 90 dagar extra. Dubbelkolla gärna med Migrationverket.

Jag har en student hos mig och vi vill resa utomlands tillsammans, vad gäller?

Det finns ett formulär på hemsidan att fylla för detta om resa, när, vart, hur, tider, adresser till hotell, skolsituation mm. Fyll i detta så kontaktar vår AFS-partner i värdlandet som ber de biologiska föräldrarna att skriva under och godkänna. Samma sak gäller om en student ringer och vill resa på egen hand eller med en vän.

Läger

Efter att min son/dotter har kommit hem, är det något läger hon ska delta i här hemma?

Vi ordnar ett läger för hemvända ungdomar, ”Returnee camp”, den 1-3 september, där ungdomarna får tillfälle att dela sina erfarenheter. En inbjudan skickas till er när det är dags.

Övrigt

Jag är intresserad att åka med AFS. Var finns det platser kvar?

Kolla i Programbladet som vi uppdaterar

Jag kan inte ladda upp mina dokument i min online-ansökan, kan ni hjälpa mig?

Absolut. Mejla dem till annika [email protected]

Skola USA – specifika frågor

When does the school year begin and end?

School starts in August or early September and ends mid-May to mid-June. In addition to a 10-11 week summer vacation (May-August), students typically have two weeks for winter holiday in late December/early January and, for some, a week of spring vacation in March or April. Schools also close during most federal and state holidays.

What is a typical school day? How many classes per day?

A typical school day is from 7:30am to 2:30pm with 30 minutes to an hour for lunch. The day is usually divided into six or more one-hour classes or four 90-minute classes with 5-minute breaks between classes. Unlike many countries, teachers stay in one classroom, while the students move from class to class. Classes in schools are held from Monday through Friday and there are no lessons on Saturdays or Sundays. Extra-curricular activities and sports are scheduled after school hours.

In what type of school will I be enrolled?

Most AFS students are placed in coed public schools, however, there are some students who are placed in private schools. Private schools are often (but not always) run by religious organizations. Boarding schools are not very common in the US but do exist. A small number of high schools specialize in the Arts, Science or Vocational courses, as well as a few ”alternative” high schools that focus on experiential learning and that offer a non-traditional curriculum.

In what grade level will I be enrolled?

AFS students are usually placed in 10th or 11th or 12th grade. AFS-USA can’t guarantee placement of AFSers at a particular grade level. US high schools place students in grade levels based on their academic transcripts, skill level, district policy and/or age.

Will I be able to choose my classes? What classes are available?

Every school has a different system for allowing students to select classes. Availability of specific classes varies based on the size of the school. AFS-USA cannot guarantee that students will be able to take specific classes while on exchange. Some schools may require exchange students to take a specific course load and others will let the student choose. Some common courses are American history, foreign language, English, and math.

In what language will classes be taught?

All teaching, with the exception of foreign languages, is done in English.

Will I need to buy a uniform, books, or other school supplies?

Most public schools provide books to students, but students are responsible for school supplies and for clothes to conform to the uniform or dress code. Most private schools do not provide books, uniforms or school supplies, so the student is responsible for purchasing them.

Are extra-curricular activities available?

Students may participate in a wide variety of extra-curricular activities, although some schools will not allow exchange students to participate in Varsity level sports. Activities may include team and individual sports, theatre, debate, community service, language clubs, musical groups and dance teams. It is common that students who have graduated from high school are not allowed to participate in high school athletics. In these cases, community or recreation leagues might be an option.

Any fees charged by the host school – whether a public or private school – in order to participate in sports or other extra-curricular activities are the responsibility of the student.

Can I get an official transcript or a certificate of attendance?

No participant is guaranteed a transcript or diploma. It is your responsibility to obtain school documents before leaving the United States if your school is willing to provide them. Many high schools will award an honorary diploma for hosted students placed in the 12th grade. Such a diploma does not indicate student has achieved necessary graduation requirements and should not be confused with an official academic diploma.

Anything else I should know?

Secondary schools in the US are regulated by each State’s Department of Education. Because of this, there is relatively little uniformity among the schools in the US. Requirements and the school calendar vary from school to school, also depending on whether the school is public or private.

U.S. high schools often have high security with police and/or other law enforcement representatives stationed throughout the school campus. This does not imply that the school is unsafe, but is a commonality among U.S. high schools. Students should be aware of this and not be alarmed.

Ansökningsprocessen

STEP1

Att påbörja en ansökan

Det går fort att påbörja en ansökan. Genom en kort telefonintervju får vi en övergripande bild av dig, din motivation och ditt intresse. Med det som utgångspunkt kan vi gå vidare i ansökningsprocessen.

STEP2_ST

Ansökan online och hemintervju

Nästa steg är att fylla i en ansökan online. När du har påbörjat den kommer du kontaktas av en volontär för att boka in en hemintervju. Här får du möjlighet att ställa frågor och få mer informaiton samtidigt som vi lär känna dig.

STEP3

Antagning och förberedelser

Baserat på intervjuer och online-ansökan, avgörs din antagning till AFS program. Några månader innan avresa deltar du på ett obligatoriskt förberedelseläger som är inkluderat i deltagaravgiften.

STEP4_ST

Hoppa på flyget och möt världen!

Engagerade volontärer, värdfamiljer och AFS personal är redo att göra ditt utbyte till en oförglömlig upplevelse. Under hela vistelsen har du nära kontakt och uppföljning med AFS, genom en egen kontaktperson samt support och stöd från lokala nätverk och kontor.

Välj program och börja sedan på din ansökan.

Välj program:

  • Afrika
  • Asien
  • Europa
  • Latinamerika
  • Nordamerika
  • Oceanien