Det är sant att Schweiz är ett renligt land och ibland så vackert att det nästan känns som man befinner sig i ett vykort. Men att Schweiz skulle vara tråkigt och konservativt är långt ifrån sanningen. 1800-talets tyske författare Goethe kallade Schweiz för en kombination av ”den kolossale och välordnade”. De storslagna alperna tar upp 60% av Schweiz yta och landets invånare lever minutiöst välordnade liv. Schweizarna är kända för att vara passionerade bankmän, duktiga chokladmakare och klockor. De är också artiga och har stor respekt för privatlivet, vilket många utifrån misstar som ett tecken på avståndstagande. Schweiziska kulturen är en blandning av fyra officiella språk- tyska, franska, italienska och romanska – vilka alla bidrar till landets traditioner och maträtter.

Naturen är magisk runt Genèvesjön, utsikten från Jungfruberget och Rheinfall i norra delen av landet, som är Europas bredaste vattenfall, toppar många listor över ställen man inte bör missa på resan till Schweiz.

Schweiz som land är stolta över sin mångfald men kan upplevas som försiktiga gällande förändringar. Landet har under århundraden varit ett neutralt land och tackade nej till att bli full medlem i EU. De står för världsfred men enligt lag ska alla män göra värnplikt och ha ett vapen till hands. Det kan upplevas paradoxalt men med tanke på deras historia av ockupationer kan det också ses som ett mått av försiktighet.

Upptäck våra program i Schweiz