På AFS skolprogram på nya Zeeland placeras deltagare hos AFS frivilliga värdfamiljer i hela Te Ika a Maui (Nordön) och Te Wai Pounamu (Sydön). Här kommer deltagarna att upptäcka essensen av att vara ”Kiwi” när de bygger livslånga och livsförändrande relationer med sin nya whanau (familj).

Nordön har aktiva vulkaner, varma källor, bubblande lerpölar och gejsrar. Södra ön har spetsiga höga berg liknande alperna. Detta storslagna naturskådespel lockar såväl besökare som Kiwis (som Nya Nyzeeländarna kallar sig själva) att gå på vandring i skog och mark, eller som de säger ”tramping in the bush”.  Faktum är att de flesta kiwis gillar träning och sport. Deras iver att testa sina egna gränser har till exempel lett till utvecklandet av det utmanande fritidsnöjet Bungyjumping till den äventyrsindustri det är idag.

Nya Zeeland domineras idag av två kulturer – den Europeiska och den Maoriska och båda påverkar varandra hela tiden. Maorikulturens generositet och gästvänlighet har till exempel genom åren mjukat upp den mer reserverade europeiska kulturen. Detta blandade och korsbefruktande arbete mellan kulturerna är pågående och oftast positiv, men de två kulturernas samexistens är också en av Nya Zeelands huvudsakliga sociala utmaningar.

Värdfamilj och boende

Kiwihem kan vara radhus eller lägenheter, stora familjehem på förortsgator eller små hundraåriga trähus på gårdar. Allt beror på vilket samhälle din värdfamilj tillhör, och hur en dag i familjens liv ser ut!

Även om det finns skillnader i boendetyper finns det några gemensamma drag:

1. Nästan alla kiwihem har husdjur. Bor du på landsbygden kan du slänga in kor, får, grisar, höns och hästar också – inte inne utan nära familjens hem! Detta innebär att det är utmanande att tillgodose deltagare med allergier och viktigt att alla allergier avslöjas under ansökningsprocessen.

2. Alla Kiwi-hem har inte luftkonditionering eller centralvärme. Det betyder att på sommaren kan husen vara varma, och på vintern kan de vara kalla. Kiwi är tåliga människor, så när det är kallt tar de bara på sig en extra tröja, och när det är varmt bryter de ut shortsen och går barfota. Var redo för olika attityder till temperaturer!

3. Liksom de flesta andra västländer är hushållssammansättningar i Nya Zeeland kulturellt mångfaldiga. Nya Zeeland har mycket tur som har människor från många olika länder i sina samhällen, så det betyder att våra värdfamiljer ofta kommer från Europa, Asien, Sydamerika och flera Stillahavsöar. Att vara Kiwi innebär därför att vara alla sorters kulturer och sätt att leva, och det kommer med olika sätt att äta, olika religiösa övertygelser och olika hushållsintressen. Deltagarna kommer att behöva anamma denna mångfald!

Skolan

Du börjar i skolan under våren, precis i början av läsåret i Nya Zeeland. Du går på gymnasieskola i sitt lokala samhälle (även lokalt kallade ”college”) och tar till dig ny kunskap får tillgång till kulturella upplevelser som är unika för Nya Zeelands läroplan.

Visum

Studenter som kommer till Nya Zeeland på utbyte kommer att ansöka om ett studentvisum med hjälp av onlineansökan. Det är en relativt enkel process som kräver att studenter väljer visumkategorin ”exchange student”.

Det betyder att du kommer till Nya Zeeland som deltagare i ett godkänt utbytesprogram, och som sådan behöver du inte betala internationella studentavgifter, eftersom du inte är en internationell avgiftsbetalande student.

Här är länkarna till faktablad för studentutbytesvisum och onlineansökan, checklista och studentvisumguide:

https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas/apply-for-a-visa/visa-factsheet/exchange-student-visa

https://www.immigration.govt.nz/documents/checklists/first-time-student-visa-application-checklist.pdf

  1. CSuXRGsPhUGBiZvqh2leSQ-LEAD-estrada-lineup-raglan3
  2. siadBDvmYkyYkqJZvpyi_w-auckland
  3. P6Ij1h2pE0ORXtdXeKuSIA-bush-walk
  4. aUjkjh5mok2LOujmAwsvOA-afs-nz-flag
  5. SLC2Wvzn0k-RnmmB3X59SQ-bag-end-hobbiton-movie-set-matamata-nz.ClFWmQ
  6. DbE9t3RL2E2qikA1NVJPJA-1920

Upptäck våra program i Nya Zeeland