Världens största spansktalande land med 125 miljoner invånare. Mexico City är en av världens största städer med över 21 miljoner invånare! Många tänker kanske på de stora hattarna, sombreros (från spanska ordet för skugga, ”sombra”). Andra kanske associerar till het chili och taggiga kaktusar. Inte helt fel, men Mexiko är så mycket mer. Här finns intressanta städer med vackra namn som Guadalajara, Chihuahua och Acapulco. Cancún i södra Mexiko är ett populärt resmål dit många svenskar åker.

Landet är ett stort kulturland såväl historiskt som samtida. En arkeologisk skattkammare med rika lämningar från de stora Maya- och Aztekkulturerna. Idag är var tredje invånare del av landets ursprungsbefolkning vilket gör Mexiko till ett av de länder i Latinamerika med störst andel ursprungsbefolkning.

Mexiko är ett land med både stora möjligheter och stora utmaningar. Hälften av befolkningen lever idag i fattigdom, men Mexiko befinner sig i snabb utveckling. Landet är idag bland de 15 största ekonomierna i världen. Medelklassen växer och hälften av befolkningen bor numer i städerna. Kulturellt har mycket förändrats snabbt på senare år. På många sätt har livet i städerna kommit att bli likt det i både grannlandet USA och i Europa.

Befolkningen i Mexiko har minskat under senare år vilket beror på att många mexikaner åker till USA för att söka jobb. Omkring 6 miljoner mexikaner bor i USA, många utan uppehållstillstånd. Varje år korsar 2-3 miljoner människor gränsen mellan USA och Mexiko. I vissa delar av landet (i norr) har man stora problem förknippade med droger. Narkotikamaffian har mycket makt både på lokal- och nationell nivå. Regeringen har med hårda metoder försökt bekämpa knarkligorna, och fått internationell kritik för sin användning av tortyr och kränkningar av mänskliga rättigheter i kriget mot drogerna. Men landet är stort! I andra delar av landet märks ingenting av dessa problem.

Maten i Mexiko är något alldeles eget. Majsen är basen. I de äldre indianska kulturerna hade majsen sina egna gudar. Och även om den inte är gudomlig idag så är den dominerande i varje mexikans liv. Vid sidan av majs är det bönor, chili, lime och kyckling. En del av den mexikanska maten har nått Sverige och blivit mycket populär. Men mångfalden är så mycket större och mer spännande än ett paket tacos från ICA.

Ett år i Mexiko kommer att ge dig spanskan. Nästan 400 miljoner människor talar detta vackra språk. Det är världens tredje språk efter kinesiska och engelska. Spanska talas förutom i Latinamerika och i Spanien främst i delar av norra Afrika, på Filippinerna och i USA. I USA är spanska det andra språket som talas av närmare 40 miljoner människor spridda över stora delar av landet. Spanskan är idag Kaliforniens största språk. USA är det nästa största spansktalande landet i världen efter Mexiko – större än Spanien! Spanskan kommer öppna nya vägar i ditt liv, såväl personligt som yrkesmässigt.

Om du är intresserad av att åka till Mexiko, vänligen kontakta oss. 

Upptäck våra program i Mexiko