Från fransk utbytesstudent i Sävsjö till journalist som bevakade det svenska valet

”Att träffa människor från hela världen gör att saker och ting blir väldigt verkligt.”

Intervju med Emma Bougerol – fransk utbytesstudent i Sverige 2015-2016.

 

Hej Emma! Vill du berätta om dig själv?

Jag är 24 år gammal och kommer från Frankrike. Idag bor jag i Paris och arbetar som oberoende journalist. Jag var utbytesstudent i Sverige för 7 år sedan! Direkt efter gymnasiet började jag studera statsvetenskap på universitetet. Sen kom covid och jag var fast hemma och funderade på vad jag skulle göra med mitt liv… Det slutade med att jag tog en masterexamen i journalistik. Jag blev färdig med mina studier i år! Att jobba som journalist är något jag drömt om hela mitt liv.

Kan du berätta lite om din AFS-upplevelse i Sverige?

Innan jag åkte på mina utbytesstudier tänkte jag att jag ville bo i en storstad. Jag är en stadstjej! När jag fick besked från AFS om min värdfamilj så stod det att de bor på en gård på landet… Jag tänkte ”okej, jag får väl pröva detta”. Det var fantastiskt, jag hade ett så bra utbytesår! Jag skulle inte säga att det var det bästa året i mitt liv, men det var definitivt det viktigaste året i mitt liv.

Hur menar du då?

Om jag ska vara ärlig så grät jag ganska mycket under mitt utbytesår… Det var lite svårt under en period att få vänner och förstå min roll i värdfamiljen. Sådant tar självklart tid, det förstår jag. Men jag var lite blyg, och det är svårt när man är tonåring och inte har det bästa självförtroendet…. Men det var fantastiskt att vara en del av en ny, underbar och öppen familj, och att träffa nya människor som valt att välkomna världen i deras eget hem.

Det var inte lätt, och det var inte det bästa året – men du säger att det var det viktigaste året i ditt liv. På vilket sätt var de det?

Genom att jag fick en till familj, träffade nya vänner, upptäckte en ny kultur och lärde mig alla de där sakerna som är läskiga i början. Till exempel att ta det första steget när man träffar nya människor… Och ibland även det andra, tredje och fjärde steget! Det jag lärde mig i Sverige har jag använt mycket i mitt liv efteråt. Att lära mig att ta det första steget och initiativet, att våga åka till platser jag inte känner till och som kan kännas lite läskigt. Gå utanför min komfortzon. Jag har verkligen använt det jag lärt mig både i mitt privatliv och i mitt yrkesliv.

Tror du att det också påverkade ditt val av karriär?

Jag har hela mitt liv vetat att jag vill bli journalist. Men det hjälpte mig att faktiskt få möjligheter som journalist, till exempel på mitt cv och genom att ge mig möjligheter jag annars troligen inte hade fått. Att kunna prata svenska till exempel, och att lära mig att få utanför min komfortzon. Att bara våga göra saker överlag!

Inom AFS talar vi ofta om utbildning av globala medborgare, det vill säga att rusta människor med de kompetenser som behövs i en global värld. Är detta något du kan relatera till?

Ja, det kan jag verkligen relatera till! Och om jag kopplar det till mitt jobb som journalist… När man ska skriva, tala eller rapportera om andra människors liv så krävs det att man har en empati och öppenhet för deras synvinklar. Det är så lätt att döma människor för snabbt, till exempel när man inte känner till deras kultur. ”Det här gillar jag inte, detta är dåligt” och så vidare. När man har med sig ett AFS-utbyte i bagaget så har man en öppenhet och kunskap om andra kulturer, så man försöker förstå snarare än att direkt döma eller fördöma dem. Det här tycker jag verkligen är bra med AFS och det är något som jag lärde mig både av AFS och av min värdfamilj.

Att komma till Sverige 2015, som jag gjorde, var väldigt speciellt. Det var det år som Sverige tog emot många flyktingar. Jag mötte inte bara svenskar utan också människor från Syrien, Iran… Vi talade om vad som pågick där. Det var första gången jag mötte människor från andra länder och vi kunde diskutera det vi läste om i nyheterna och förstå ”åh, han kommer från den staden som mitt land bombar just nu”. Att träffa människor från hela världen gör att saker och ting blir väldigt verkligt, tycker jag.

Berätta mer när du var i Sverige och bevakade valet i september!

Tidigare i år när jag pratade med Leif, min värdpappa, så berättade han att det skulle vara val i Sverige i september. Så jag tänkte att det skulle kunna vara en bra möjlighet för mig som journalist att bevaka! Jag kontaktade flera medier i Frankrike och Kanada och några radiostationer ville att jag skulle bevaka valet för dem.

I Frankrike var fokuset under svenska valet främst på att nationalismen och högerextremismen blivit större i Sverige, så jag behövde jaga Jimmy Åkesson för en intervju. De var svårt men jag fick en intervju till slut! Jag var också på Socialdemokraternas valvaka. Det var väldigt intressant och roligt, jag träffade andra franska journalister och vi talade om hur vi hade hamnat där vi var och alla hade olika historier. Där och då insåg jag att utbytesstudierna i Sverige har hjälpt mig så mycket! Några journalister kunde inte tala svenska och kunde inte så mycket om Sverige. Eftersom jag kan en hel del om Sverige och hur politiken har sett ut historiskt så jag kände att jag visste vad som stod på spel.

Det är så kul att höra dig berätta om ditt liv och din karriär, och att du har kunnat börja den resan med att följa valet i Sverige! Vet du vad som är ditt nästa steg i karriären?

Jag är fortfarande oberoende journalist. Jag skriver ganska mycket om kvinnors rättigheter och sexuellt våld, och jag planerar att skriva något om feminism i Sverige. Jag funderar också på att skriva om miljöfrågor i Sverige, det är särskilt intressant även för franska medier nu eftersom det blivit ett skifte i den svenska politiken och en förändring i deras fokus på miljöfrågor. Så jag fortsätter att följa Sverige! Det är jättebra för min karriär, det finns inte så många journalister i Frankrike som kan så mycket om Sverige. Jag fortsätter sälja artiklar och skriva om ämnen som jag tycker om!

Nästa steg för mig är också att jag vill komma tillbaka till Sverige så snart jag kan. Jag har en familj i Sverige, min värdfamilj, och de har barnbarn och… Jag är så ledsen över att jag inte kan träffa dem hela tiden och se dem växa upp! Jag kommer tillbaka så snart jag kan!

Tusen tack för att du ville dela dina upplevelser med oss, Emma! AFS Interkultur önskar dig stort lycka till i din karriär och i ditt liv – både i Frankrike och i Sverige!

Tack så mycket!