Tjeckien sägs vara ett av Centraleuropas mest urbana och öppna länder. Med det ryktet har huvudstaden Prag på senare år blivit en samlingsplats för konstnärer och författare inom nutida konst och media. Med sin stadsmiljö av arkitektur både från gotiken och barrocken, blandad med jugend och kubistiska influenser är staden en av de mer historiskt välbevarade. Både inne i Prag och utanför längs kullar och dalar kan man finna slott, grottor och medeltida städer. De vackra fjällkedjorna, älvarna och vingårdarna, kombinerat med fantastiska städer och byar, öppnar upp för en helt unik upplevelse där du lär känna både dig själv och en ny kultur. Tjeckerna har ett rykte om sig att vara ett mycket gästvänligt folk.

Det tjeckiska landskapet är till stor del lantligt fridfullt. Låglandet Mähren är området som för stunden är mest populärt bland cyklister. Lagom spektakulär natur men med lättframkomlig terräng gör att turister söker sig hit för hiking till fots eller på två hjul. I Böhmen är naturen på sina håll mer dramatiskt. För den som reser runt i regionen är de vackert väderbitna sandstensklipporna i de norra och östra delarna ett givet mål. Mycket fritid spenderas utomhus, med cykling, vandring och simning på sommaren och självklart skidor på vintern. Efter skolan brukar tjeckiska tonåringar hålla på med idrotter, drama eller IT och självklart som de flesta tonåringar – umgås med vänner.

Det tjeckiska köket bygger ofta på traditionellt tillagat kött och korv. Vill du prova en typiskt tjeckisk rätt, beställ in fläskkött med knödel och surkål.

Upptäck våra program i Tjeckien