Turkiska utbytesstudenter träffades i Sverige 1997 – idag är de gifta och bosatta i Stockholm

 

Vi är familjen Ergener från Turkiet. Jag, Bahadir, är gruvingengör och min fru, Neslihan, är marknadsföringsproffs. Vi har 2 barn, Demir 12 år och Damla 6 år.  Demir är förtjust i att spela saxofon och basket på Täby Basket.  Damla är en liten enhörning, hon älskar att dansa och göra accessoarer med pärlor.  Vi är bosatta i Stockholm sedan 2016.

Vi var båda utbytesstudenter med AFS från Turkiet till Sverige läsåret år 97-98. Vi träffades för första gången på ett förbereselseläger i Turkiet. Jag bodde hos en värdfamilj i Skellefteå och min fru bodde i Vänersborg under vårt AFS-år. Vi fick nya vänner och familjer! Det var inte många människor från Turkiet i de områden vi var placerade,  och det var intressant för svenskar att få chansen att lära känna unga turkiska människor som oss.  Vi lärde oss mycket om svensk kultur och traditioner.  Att lära sig svenska under vårt AFS-år gjorde naturligtvis vår flytt tillbaka till Sverige 2016 mycket lättare för oss.

Vi har varit tillsammans sedan vårt AFS-år, vi gifte oss, fick 2 barn och flyttade tillbaka till Sverige 20 år senare.  Dominoeffekten började med AFS.  Att komma till Sverige och ha alla fantastiska upplevelser formade oss om våra förväntningar på livet.  Vi hittade kärleken och att hitta det med någon som har samma erfarenheter och förväntningar är väldigt sällsynt.

I Turkiet har vi alltid varit aktiva med AFS.  Fram till året vi flyttade till Sverige deltog vi i alla rekryteringsutvärderingar, vi fick utbildningar och ledde tester i olika grupper.  Vi gjorde också många familjebesök för att introducera AFS och intervjua ungdomarna inför utbytesår.

Vi älskar att vara en del av AFS eftersom det formade vårt liv bortom AFS-året.  Vi har alltid varit ambassadörer för AFS och för samhället omkring oss.  AFS-året hjälpte oss att bli världsmedborgare och förstå olika kulturer bortom gränserna.

AFS ger en möjlighet att gå utanför ens komfortzon och få nya erfarenheter och kompetenser.  Människorna man lär känna och de kulturer man upplever hjälper en att förstå världen bättre.  I denna era är anpassning nyckeln till att lyckas, och AFS både utmanar och förbättrar ens anpassningsförmåga.

Nesli & Bahadir