Vilka är ni och vem är ni värdfamilj till?

Familjen Helgesson är vi, två vuxna o två tonårsflickor. Vi har haft Loane, en sjuttonårig tjej från Frankrike hos oss. Vi kände att vi ville vara öppna för omvärlden, för andra kulturer, och hoppades att vi skulle bli lika berikade som Loane. Loane som valt att lämna sin trygghet o sin familj, för att bo med oss – gjorde att vi kände oss väldigt ödmjuka inför ansvaret som låg på oss- och ville därför göra det här för Loanes föräldrar också- och kanske kommer en annan familj en gång göra samma sak för någon av våra döttrar.

Varför valde ni att bli värdfamilj?

Vi funderade på om vi skulle ha tid i våra späckade veckor att hinna med att ha tid för en familjemedlem till. I början var det en del administration, men efterhand blev Loane istället en tillgång som snarare underlättade vår vardag och deltog i alla sysslor och tog stort ansvar. Vi har alla fått ta ansvar för att hjälpa o introducera Loane i vår vardag o det svenska systemet. Det har varit nyttigt o lärorikt. Sen vill en tonåring inte alltid hänga med familjen, så coola är vi inte. Det är en tid när hen också vill hitta sig själv o vara med andra jämnåriga.

Ert bästa minne?

Loane har tillfört oss mycket och speciellt minns vi det luciafirande som alla utbytesstudenterna och vi värdfamiljer deltog i. Det blev ett fint minne av en speciell högtid som vi fick dela med Loane och hennes vänner.

Finns det något som överraskade er?

Att en ung tjej är så ansvarstagande och hon så snabbt lärde sig svenska var överraskande.

Har ni något råd till andra familjer som funderar på att ta emot en utbytesstudent?

Vårt råd till alla som funderar- tag chansen att utmana ert sätt att leva och verka i vardagen genom att ta in en ny familjemedlem. Ni kommer hitta nya lösningar och få ett annat perspektiv på mycket som ni tidigare tog för självklart. För oss är det nu så självklart att Loane är med oss i det mesta att vi nästan glömt hur det var innan hon kom.