Vilka är ni och vem är ni värdfamilj till?

Vi är familjen Edmund-Jäderström som just nu (läsåret 21/22) är värdfamilj åt Anita från Italien. Värdmamma Pia, värdpappa Jörgen, vår son Noah som är hemma lite från och till (just nu i Sri Lanka) samt vår dotter Tuva som är utbytesstudent i Usa.

Varför valde ni att bli värdfamilj?

Vi har varit värdfamilj en gång tidigare och upplevde att vi fick så mycket positivt utbyte genom det samt att vi kände att vi också kunde ge något positivt tillbaka, så vi valde att göra det igen. Första gången behövde vi göra det då vår son skulle åka som utbytesstudent med en annan organisation och då måste man ta emot en student, enligt deras koncept. Det kändes då lite obekvämt och jobbigt att ta emot en okänd person i sitt hem för nästan ett helt år men också lite spännande. Vi tänkte att om vår son åker iväg ett år och kommer att utvecklas jättemycket kan det vara bra att vi också får chansen att utvecklas.

Vad tycker ni är det bästa med att vara värdfamilj?

Det allra bästa är att man får en extra familjemedlem. Man knyter verkligen nära band till varandra genom att leva tillsammans under ett helt år.

Fanns det något ni var fundersamma eller nervösa för innan, och hur har det gått?

Vi var rädda för att vi inte skulle ”klicka” med varandra och att det skulle kännas obekvämt och stelt. Vi var också rädda för att vår student skulle tycka att det var tråkigt att inte ha ett jämnårigt värdsyskon hemma. Oavsett värdsyskon så är det det ändå viktigt att försöka hitta ett nätverk utanför familjen, klasskompisar, träningskompisar etc. Vårt hem är också alltid öppet för att bjuda hem kompisar till. Det är inte alltid helt lätt att hitta svenska kompisar och då kan man själv behöva vara den som bjuder in först. Vi tycker att det har funkat bra och är jätteglada att vi bestämde oss för att vara värdfamilj en andra gång.

Finns det något som överraskade er?

Det som är mycket positivt är att man vidgar sina egna vyer väldigt mycket. Vi känner också att detta är något vi har möjlighet att göra för att bidra till större chanser för fred och utveckling av världen. Att få vänner i alla möjliga olika länder och att se och acceptera allas olikheter bidrar till så mycket positivt som ger ringar på vattnet. Vi har också fått uppleva mera kul på hemmaplan som vi inte skulle gjort om vi inte haft en utländsk student hos oss, t ex gå och titta på hockeymatcher.

Har ni något råd till andra familjer som funderar på att ta emot en utbytesstudent?

Det är initialt skrämmande och läskigt och kräver lite insatser, men ger så otroligt mycket tillbaka! Vår utgångspunkt har varit att behandla studenten som vårt eget barn, det behöver inte vara så märkvärdigt. Första veckorna kan det vara bra att ha bokat in lite extra aktiviteter får bådas skull, men i längden lever man sitt vanliga vardagliga liv. Är man bara lite intresserad av omvärlden och av människor och vill lära sig om en annan kultur ska man ta chansen! Att vara värdfamilj är en fantastisk möjlighet att växa som människa.