Varför ska man åka som utbytesstudent?

Det finns så många anledningar att åka! Jag har lärt mig otroligt mycket om mig själv, om olika kulturer, fått ett bättre självförtroende, vänner för livet och en till familj som alltid finns där för mig. Det är som en bergochdalbana; både läskigt och kul under färden och när man är klar vill man åka igen!

Vad var det bästa med USA?

Allt! Jag lärde mig att älska allt med USA när jag var där. Skolan, naturen, folket, stoltheten. Vardagarna blir väldigt aktiva med sporter, roliga ämnen och en del läxor. Det var väldigt vackert där jag bodde och jag älskade ”the diversity” som man säger. Det finns människor från hela världen i USA och alla är väldigt stolta att vara en del av USA. Allt är väldigt avslappnat annars vilket var jätteskönt!

Är det svårt att vara utbytesstudent?

Både lätt och svårt. Ibland kunde allt kännas jättesvårt, man förstod inte hur allt fungerade och det var svårt att bli en del av allt som man är här hemma. Det kan också vara lätt, skolan var ofta rolig och framåt våren rullade allt på perfekt. Man var en del av allt och njöt av varenda stund, för allt var så kul! Det var skönt att kunna slappna av i skolan eftersom betygen inte räknas. Det svåra gjorde mest att man blev en starkare person och när man tänker tillbaks var det absolut värt det!

Hade du inte hemlängtan?

Jo, under vintern var det jättejobbigt ett tag. Det hände inte så mycket just då och allt kändes så svårt. Men det gick över rätt fort, jag spenderade mer tid med min värdfamilj ett tag och sedan började track (friidrott) som jag blev en entusiastisk medlem av!

Har du några tips till den som funderar på att åka iväg?

Tänk över det noga, ha inte för höga förväntningar innan och tänk på att det kommer att vara svårt. Bli jätteaktiv i vad du än gör!! Bli involverad i skolaktiviteterna så mycket du kan, jag gjorde både cross country (terränglöpning) och track. Track var det bästa beslutet jag gjort, jag var jätteaktiv, peppade alla och blev kompisar med de flesta i laget.

Tror du att du kommer ha användning för ditt år med AFS Interkulturell Utbildning i framtiden?

Definitivt! Jag har lärt mig så otroligt mycket om olika kulturer, om hur mycket som finns “under ytan” och kan prata engelska. Jag har också utvecklats som person något enormt. Jag har fått ett sjukt bra självförtroende, är mer självständig och känner mig mer motiverad i det jag gör.

Matilda Jonasson, Utbytesstudent (USA) i läsåret 2012