Under läsåret 2020-2021 välkomnar vi 40 studenter från hela världen till i Sverige. De anländer i augusti lagom till skolstarten och åter hem i början av juli knappt ett år senare.Vi hoppas att de kommer att få uppleva alla svenska traditioner, kulturella event, få vänner för livet och ta del av familjetraditioner.

Genom att välkomna en internationell student till ert hem får ni chansen att lära er om en ny kultur. Men även att dela era egna värderingar med en ung människa. Barn i familjen tycker ofta om att vara ambassadörer för sin kultur och introducerar sitt nya syskon till lokala seder och traditioner. Allt från att förbereda middagen, till sightseeing och hur vi firar nationella helgdagar. Detta är en fantastisk möjlighet att upptäcka och uppskatta interkulturella relationer. Som värdfamilj ser ni Sverige genom utbytesstudentens ögon och upplever den svenska kulturen och livsstilen på ett nytt sätt. Ni får den fantastiska möjligheten att se en ung människa växa, och dörrar kommer öppnas till en större värld, för er alla! Vi ser gärna att alla typer av familjekonstellationer ska finnas för våra studenter.

Visst låter det som en spännande möjlighet för er familj att växa!

Möt våra nya utbytesstudenter

Corona krisen har inte satt stop för möjligheten till att bli värdfamilj i år! Du kan fortfarande ta emot en student i höst. 40 studenter sitter med fjärilar i magen och väntar på att få komma till Sverige och starta sitt utbytesår. Vill du äppna ditt hem och berikar din vardag? Nedan ser ni våra studenter som fortfarande väntar på en värdfamilj.

Barbara från Polen 
Här kommer tjejen från ett av våra närmsta länder, 1-åriga Barbara. Detta är en tjej som av sin omgivning beskrivs som social och pratsam och som gärna ställer upp för andra.
Eftersom Barbara har både polska och tjeckiska rötter och har bott i England under sin uppväxt pratar hon polska, tjeckiska och engelska och ser fram emot att lära sig ännu ett språk.
Barbara älskar musik🎼 och skulle gärna lära sig ett nytt instrument eller att sjunga, hon tycker också om naturen🌳🎋, poesi och litteratur📖, sport och att spendera tid utomhus, hon gillar också konst i alla former🎨🎭.

Tommaso från Italien 
Tommaso 16 år, från Italien🇮🇹,är killen som gillar musik, sport och att gå på bio. Favoritsporterna är basket och judo och i judo har han blått bälte, lyssna på musik🎧 gör han varje dag och favoritfilmerna är från 80-talet.
Som personlighet beskriver sig Tommaso som snäll, rolig, respektfull och sympatisk och han gillar att vara med kompisar och familj.
Favoritämnen i skolan är historia och engelska och förutom italienska pratar han också engelska och franska.
Under året som utbytesstudent vill Tommaso lära sig ett nytt språk och lära sig leva mer självständigt och utanför sitt bekvämlighetsområde.

Claas från Tyskland
Claas 16 år från Tyskland.
Här kommer killen som växt upp med Astrid Lindgrens sagor📚 och som tycker att svenska språket låter varmt och glatt. Får han önska så vill han gärna hamna i en familj med egna barn, men är flexibel.
Vänner och familj beskriver Claas som ärlig, kreativ och humoristisk med en direkt och öppen natur. Intressen är fotboll⚽️, dans💃 och att umgås med vänner och familj. Claas har en allergi mot nötter och gräs.men har lärt sig att hantera det själv.

Noah från Brasilien
Noah 17 år från Brasilien är tjejen som av vänner och familj beskrivs som karismatisk, empatisk, ansvarsfull, lojal vän och smart. På fritiden gillar hon att dansa💃 ( har bland annat dansat magdans), läsa📖 shoppa, umgås med vänner ( se film, hänga och laga mat tillsammans) och ta hand om sina husdjur🐱🐶 ( katter och hundar).
Noah kommer från en familj där flera familjemedlemmar gjort ett AFS år och det som driver Noah till att göra detsamma är att hon är hungrig på nya kulturer, vill veta hur folk bor och lever, språk och att resa✈️🚌.

Person Image

Antonio från Italien Antonio är 16 år och är killen som älskar all sport, främst skidåkning och motorcyklar. Med motorcyklar älskar han allt från att meka🔧⚙️ med dem till att köra dem. Antonio beskrivs som en doer som aldrig lämnar något halvfärdigt, han är uppriktig, glad, osjälvisk och lugn.
Favoritämnena i skolan är matematik och ekonomi och i framtiden kan han se sig själv studera ekonomi och lag på universitet.

Person Image
Martin från Tjeckien
Här kommer killen som absolut vill bo på landet. Martin, 17 år,  är killen som är uppväxt i en scoutfamilj och älskar scouterna och allt vad som har med friluftsliv att göra. Andra intressen som Martin har är att spela gitarr🎸, ukulele och han försöker även lära sig spela tjeckisk säckpipa, sport är också av intresse och han går gärna på långvandring. Vännerna beskriver Martin som social, rolig, aktiv och en ledare, vilket han använder sig av i scouterna genom att leda scoutgrupper.

Så här blir du värdfamilj med AFS

STEP1

Ta kontakt

Här får du reda på varför värdfamiljer är så viktiga för AFS samt hur ansökningsprocessen ser ut. Vi har en grundlig ansökningsprocess för att vi ska kunna göra en bra matchning mellan familj och student.

STEP2_HF

Hembesök

Vi har goda rutiner för att hitta värdfamiljer och ett hembesök är en viktig del. Det handlar mer om att hitta ‘rätt’ familj än att hitta en ‘perfekt’ familj.

STEP3

Förberedelser

Ni får förberedande material inför studentens ankomst, utbildning under året, och har kontakt med både volontärer och kontorspersonal utmed hela värdfamiljskapet.

STEP4_HF

Välkomna er nya familjemedlem

Upplev #AFSeffect tillsammans med er nya familjemedlem. Dela er vardag och uppfyll en students dröm om ett år i Sverige

Vad innebär det att vara värdfamilj med AFS?

AFS har sett till så att familjer välkomnar internationella studenter i sina hem sedan 1947. Långsiktigt anses detta vara ett framgångsrecept i utbytesprogrammets och studentens välbefinnande, värdfamiljer ger så mycket mer än mat och sängplats. Vi vill erbjuda en mångfald i hur värdfamiljer ser ut, och ska prägla samhället i stort.

Välkomna en ny familjemedlem

Varje år tar vi emot ett sextiotal ungdomar från hela världen som kommer hit för att gå i svensk gymnasieskola under ett skolår. De vill lära sig svenska och få en ökad förståelse för svensk kultur och familjeliv. Det är en fantastisk möjlighet för er som familj att lära känna en ung person från ett annat land, och skapa livslånga band med någon från en annan kultur.

Gör en intresseanmälan