Under läsåret 2021-2022 välkomnar vi ca 40 studenter från hela världen till Sverige. De anländer i augusti lagom till skolstarten och åter hem i början av juli knappt ett år senare. Vi hoppas att de kommer att få uppleva alla svenska traditioner, kulturella event, få vänner för livet och ta del av familjetraditioner.

Genom att välkomna en internationell student till ert hem får ni chansen att lära er om en ny kultur. Men även att dela era egna värderingar med en ung människa. Barn i familjen tycker ofta om att vara ambassadörer för sin kultur och introducerar sitt nya syskon till lokala seder och traditioner. Allt från att förbereda middagen, till sightseeing och hur vi firar nationella helgdagar. Detta är en fantastisk möjlighet att upptäcka och uppskatta interkulturella relationer. Som värdfamilj ser ni Sverige genom utbytesstudentens ögon och upplever den svenska kulturen och livsstilen på ett nytt sätt. Ni får den fantastiska möjligheten att se en ung människa växa, och dörrar kommer öppnas till en större värld, för er alla! Vi ser gärna att alla typer av familjekonstellationer ska finnas för våra studenter.

Visst låter det som en spännande möjlighet för er familj att växa!

Möt våra kommande utbytesstudenter

Viruspandemin har inte satt stopp för möjligheten till att bli värdfamilj! Våra utbytesstudenter kommer till Sverige även i år, precis som varje år. 40 studenter sitter med fjärilar i magen och väntar på att få komma till Sverige och starta sitt utbytesår. Vill du öppna ditt hem och berika din vardag?

Se om någon passar in i din familj

Så här blir du värdfamilj med AFS

STEP1

Ta kontakt

Här får du reda på varför värdfamiljer är så viktiga för AFS samt hur ansökningsprocessen ser ut. Vi har en grundlig ansökningsprocess för att vi ska kunna göra en bra matchning mellan familj och student.

STEP2_HF

Hembesök

Vi har goda rutiner för att hitta värdfamiljer och ett hembesök är en viktig del. Det handlar mer om att hitta ‘rätt’ familj än att hitta en ‘perfekt’ familj.

STEP3

Förberedelser

Ni får förberedande material inför studentens ankomst, utbildning under året, och har kontakt med både volontärer och kontorspersonal utmed hela värdfamiljskapet.

STEP4_HF

Välkomna er nya familjemedlem

Upplev #AFSeffect tillsammans med er nya familjemedlem. Dela er vardag och uppfyll en students dröm om ett år i Sverige

Vad innebär det att vara värdfamilj med AFS?

AFS har sett till så att familjer välkomnar internationella studenter i sina hem sedan 1947. Långsiktigt anses detta vara ett framgångsrecept i utbytesprogrammets och studentens välbefinnande, värdfamiljer ger så mycket mer än mat och sängplats. Vi vill erbjuda en mångfald i hur värdfamiljer ser ut, och ska prägla samhället i stort.

Välkomna en ny familjemedlem

Varje år tar vi emot ett sextiotal ungdomar från hela världen som kommer hit för att gå i svensk gymnasieskola under ett skolår. De vill lära sig svenska och få en ökad förståelse för svensk kultur och familjeliv. Det är en fantastisk möjlighet för er som familj att lära känna en ung person från ett annat land, och skapa livslånga band med någon från en annan kultur.

Gör en intresseanmälan